Baktalórántháza, Laskod, Vaja

katolikus-templom

BAKTALÓRÁNTHÁZA: A város legjelentősebb látnivalója a XIII. századi, román stílusban épült, majd gótikus stílusban átépített, mintás falazású római katolikus templom. A szentélyben XV. századi falképtöredékek láthatók. A toronyban egy országosan is egyedülálló, 1595-ös évszámú harang függ, amelyet Tatay István, az ecsedi Báthory István titkára öntetett. Értékesek a plébánián őrzött XVIII. századi miseruhák, s a régi barokk oltárképek.

laskod

LASKOD: A református templom eredeti hajójának ablakai és a templomban talált freskótöredékek alapján az építés a XIII. század végére tehető. Az 1998-99. évi restaurálásnak köszönhetően a feltárt középkori falképek többsége értelmezhetővé vált. A déli hajófalon egy Szent László történet jelenetei bontakoznak ki

_MG_1910_1

VAJA:  A község középpontjában található a Vay-kastély, mely a Rákóczi-szabadságharc alatt élte fénykorát. A XVI. században épült kastély viszonylag épségben túlélte az elmúlt századokat. II. Rákóczi Ferenc fontos tárgyalásokat folytatott itt 1703. július 19-én és 1711. január 31-én. A XVII. század közepén az északi toronnyal, a XVIII. század elején a déli toronnyal bővítették. Jelentős belső átalakításokat is végeztek. A XIX. század derekán megszüntették a kastély reneszánsz jellegét, s a kőkeretes ablakok helyére csúcsíves ablakokat helyeztek, míg a kőkeretes ajtók kibontása után leszűkítették az ajtók nyílásait, s helyükre faszerkezetes ajtókat építettek be. A II. emeleti nagyterem mennyezetén lévő freskók is érdekesek. A kastély ma a Vay Ádám Múzeumnak ad helyet, ahol megismerhetjük a Vay-család történetét, Rákóczi korabeli bútorokat és a Rákóczi-szabadságharc eseményeit bemutató kiállítást. A kastélyparkban szoborkiállítás mutatja be a szabadságharc ismert népi és nemesi vezetőit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + négy =