Bátroliget, Csaroda, Csenger

140227021503-oslap

BÁTORLIGET: Az “Ősláp Múzeum” kiállítása a bátorligeti Ősláp növény és állatritkaságokkal teli élővilágát mutatja be. (A híres bátorligeti Ősláp a hajdani nyírségi lápvilág utolsó maradványa, természettudományi szempontból hazánk egyik legértékesebb területe.)

csaroda

 CSARODA: A templomturizmus következő állomására érkeztünk, ahol a Csaronda patak által határolt dombon áll a középkori falusi templomépítkezés újabb szép darabja. A templom a XIII. században épült késő román stílusban, egykor a falu erődjének szerepét is betöltötte. A kicsiny templom-belsőt középkori alakos és késő reneszánsz virágmintás falfestmények borítják. A templom mellett fa harangtorony áll.

Csaroda_Fa_Haranglab_330x330

Tölgyfából ácsolt szerkezete a XVII-XVIII. századi harangtornyok építésmódját követi.

63254

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CSENGER: Legnevesebb műemléke a XIV. századi gótikus stílusú református templom, amely az Alföld középkori monumentális építészetének egyetlen ilyen emléke. Falait körben támpillérek erősítik, a nyugati homlokzat előtt álló nyolcszögletes tornyának kőpártázata reneszánsz. A templombelső puritán, ízléses, igazi látványossága a festett kazettás deszkamennyezet. A mintákat kettős fekete spiráldísz keretezi és a díszek középkori szokás szerint nem ismétlődnek. A kazetták többségére átlósan vagy oldalfelezősen tulipánt és liliomot, illetve csokrokat és koszorúkat festettek. A templom érdekessége még a mintás falazás. Falait vakolat nélküli, szép vörös és fekete színű égetett téglákból építették, hasonlóan a szamostatárfalvi és baktalórántházi templomokhoz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 1 =