Bátroliget, Csaroda, Csenger

140227021503-oslap

BÁTORLIGET: Az “Ősláp Múzeum” kiállítása a bátorligeti Ősláp növény és állatritkaságokkal teli élővilágát mutatja be. (A híres bátorligeti Ősláp a hajdani nyírségi lápvilág utolsó maradványa, természettudományi szempontból hazánk egyik legértékesebb területe.)

csaroda

 CSARODA: A templomturizmus következő állomására érkeztünk, ahol a Csaronda patak által határolt dombon áll a középkori falusi templomépítkezés újabb szép darabja. A templom a XIII. században épült késő román stílusban, egykor a falu erődjének szerepét is betöltötte. A kicsiny templom-belsőt középkori alakos és késő reneszánsz virágmintás falfestmények borítják. A templom mellett fa harangtorony áll.

Csaroda_Fa_Haranglab_330x330

Tölgyfából ácsolt szerkezete a XVII-XVIII. századi harangtornyok építésmódját követi.

63254

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CSENGER: Legnevesebb műemléke a XIV. századi gótikus stílusú református templom, amely az Alföld középkori monumentális építészetének egyetlen ilyen emléke. Falait körben támpillérek erősítik, a nyugati homlokzat előtt álló nyolcszögletes tornyának kőpártázata reneszánsz. A templombelső puritán, ízléses, igazi látványossága a festett kazettás deszkamennyezet. A mintákat kettős fekete spiráldísz keretezi és a díszek középkori szokás szerint nem ismétlődnek. A kazetták többségére átlósan vagy oldalfelezősen tulipánt és liliomot, illetve csokrokat és koszorúkat festettek. A templom érdekessége még a mintás falazás. Falait vakolat nélküli, szép vörös és fekete színű égetett téglákból építették, hasonlóan a szamostatárfalvi és baktalórántházi templomokhoz.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>