Bodrogkeresztúr, Golop, Taktabáj

54246_211642152301845_1882399637_oBODROGKERESZTÚR

1997. május 20-án alakult meg magánkezdeményezésre Bodrogkeresztúrban a Magyar Motorok Múzeuma Alapítvány. Az alapítvány célja a Magyar Motorok Múzeumának működtetése. A múzeum Bodrogkeresztúrban található, motorkerékpár-állománya kb. 30 db. E mellett csónakmotorok, stabil motorok és a 60-as, 70-es évek használati tárgyai, ruhái is megtekinthetőek a múzeumban. A motorkerékpárok 1945 utáni gyártásúak, tehát már a csepeli korszakhoz tartoznak. Az első 100-as, lemezvillás motortól az utolsó, 250-es, kéthengeres P 21-esig az összes jelentős típus megtalálható a múzeumban. Az évek során felépült a sátor is, mely alatt a nyári időszakban mindig áll 3-4 motor, amelyeket a kíváncsibbak kipróbálhatnak az utasülésen ülve. 2008 tavaszán az OKM pályázatán nyert összegből sikerült megújítanunk az audiovizuális eszköztárunkat is, így lehetőség nyílt archív filmfelvételek és régi motorostalálkozókon készült kisfilmek megtekintésére a múzeumban. Szintén ekkor költözött egy új gyűjtemény a kiállítótérbe: Máthé József régi órái idézik fel azt a kort, mikor a motorok tömegével gurultak ki a gyár kapuján.

12333724

GOLOP

Szabadiné Sinkó Ilona aranyhímzéses tűfestő művésznő közel kétezer ősi magyar címert és történelmi zászlót bemutató állandó kiállítása. Ősi magyar nemzetségek, királyi családok, egyházak, a történelmi Magyarország vármegyéinek és jelenlegi városainak hímzett és festett címerei, történelmi zászlói, melyek átölelik a magyar múlt egészét honfoglalástól napjainkig! A kiállítás 5 témájában elkülönülő teremből áll. A művek történelmi környezetben tekinthetők meg a golopi Vay-kastélyban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TAKTABÁJ

A falu egyik fő látnivalója az 1726-ban barokk stílusban épült Patay kastély. A kastély építését Patay Sámuel egy kassai mesterre, Tornyos Tamásra bízta. A mára jelentősen átépített egy emeletes, négyszög alaprajzú kastélyt, sarkain elhelyezkedő tornyokkal, manzárdtető fedte és a loggiájához kétoldalt külső lépcső vezetett. A kastély épülete felújított, ma a helyi általános iskola és óvoda működik benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + kettő =