Erdőbénye, Bodrogkisfalud, Tolcsva

840296

ERDŐBÉNYE:  Erdőbényén, a település központjában található a magyar államiságunk 1100 éves évfordulójára készült alkotás, mely Égerházy László erdőbényei szobrász műve. Kőtalzattal van kiemelve a viszonylag kicsi, pocakos Bacchus szobor, a mögötte lévő “oszlopon” Erdőbénye címere látható. A római mitológia bor és mámor istene hordón ülve, kezében pohárral és lopótökkel élvezi a bor adta örömet.

73324129

BODROGKISFALUD: 1890 körül épült vályogház. Van benne „elsőház”, pitvar és konyha. Később építettek hozzá hátsóházat és kamrát, majd istállót. Szabadkéményes, melyet átalakítottak. Az elsőházban a tatarozás során megtalálták a búboskemence nyomait. Cseréptetős, gangos, faoszlopokkal. Eleje tűzfalas, felül egy pici ablakkal. Az elsőházon elöl két kis ablak és a gangra nyílik a harmadik ablak. Belül fagerendás. A konyhában rakott sparhelt van, nagyon kicsi ablak. A később épült hátsóház egy lépcsőfokkal magasabb. Belseje szintén fagerendás és egy kis ablak néz a gangra. A kamara a tornácról nyílik. Az istálló csak egy tehén számára készült, melyet jelenleg szerszámok bemutatására használunk. 2000-ben teljes felújításon esett át. Mindent eredeti formájában restauráltak. Az udvaron hatalmas cseresznyefa, alma-, szilva-, meggy-, őszibarackfa található. Eredeti formájában meghagyott kút. Előtte a virágoskertben a múlt század jellegzetes virágai pompáznak: muskátli, viola, büdöske, dália. A Tájháznak nagy örömünkre évente 300-500 látogatója van. Anna-napi búcsúra egész napos nyitva tartáson várjuk a látogatókat. Ekkor jönnek el a községből elszármazottak is megtekinteni és szembesülni múltjukkal. A nyári szünetben az iskolás gyerekek részére kézműves tábort szervezünk. Pályázat útján teremtjük elő a szükséges anyagiakat. Csoportokban, egyszerre több választható foglalkozást is tartunk. Ilyen foglalkozások: batikolás, fafaragás, dudakészítés, agyagozás, festés, gyöngyfűzés, horgolás, hímzés, fényképezés, néptánc, stb.  Vezetését szakemberek végzik. A gyerekek választanak a foglalkozások között. Az iskola nevelői sokat segítenek, de hívunk Sárospatakról is szakembereket. Ellátásukról a helyi pékség gondoskodik. Az eltelt 10 évben a Bodrogkisfaludért Egyesület tagjai folyamatosan fejlesztették a kiállítás anyagát, amely előzetes időpont egyeztetés alapján ingyenesen megtekinthető.

400px-Tolcsva_-_Palace

TOLCSVA: Egy nagy kertben áll a Dessewffy-kastély, amely 1659-ben épült barokk stílusban, valószínűleg Bónis Ferenc építtette. Csak a XIX. században került a Dessewffy család birtokába, akik többször átalakították. A kastélyt majorsági épület és nagyméretű kert veszi körül.

A kastély kora barokk stílusban épült mely méreteivel, építészeti emlékeivel a XVII. század felső-magyarországi építészetének jellegzetes építménye. A Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony által építtetett épületben helyezték el a Tokaj-hegyaljai Borkombinát Bormúzeumát, mely a tolcsvai szőlészet, borászat tárgyi és szellemi emlékeit őrzi. Állandó kiállítás: A Hegyalja szőlőtermesztésének és borászatának története.

A Szirmay-kastély, Tolcsva harmadik jelentős kastélya az 1820 körül klasszicista stílusban, Szirmay Ádám által épített kastély. Eklektikus átalakításokkal, bővítésekkel módosított épület a mai alakját a XIX. század végén br. Waldbott Frigyes átépíttetésével nyerte. A földszintes épület egyszerű tagozatokkal, kellemes arányú négyoszlopos portikusszal. Az épületben ma a település általános iskolája működik.  Az épületben fennmaradt két domborműves faragásokkal díszített faburkolatú terem egyikében jelenleg könyvtár működik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 2 =