Kótaj, Lónya, Máriapócs

67929867

KÓTAJ

A település északi szélén áll az Ibrány-Fráter-kúria. A copf stílusú, manzárdtetős épületet Ibrányi András huszár ezredes építette az 1740-es években, a hagyomány szerint Krakkó melletti lengyel mintára. 1867-ben vette meg a Fráter család.

lonya_reformatus_templom

LÓNYA

Műemléki védettségű épületegyüttese a XIII. századi román stílusú református templom és a XVIII. században emelt fa harangtorony. Érdekességként említhető a szentélyben lévő csodálatos, vakolat alatti freskók. A fa harangtorony elhelyezése jól mutatja, hogy a türelmi rendelet 1792-es kibővítése előtt a reformátusok nem építhettek fa harangtornyot az utca frontjára. A magas, karcsú, négy fiatornyos, tűhegyes sisakban végződő torony a legszebb a Felső-Tisza-vidéki fatornyok közül.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MÁRIAPÓCS

Magyarország egyik leghíresebb búcsújáró helyén találjuk a görög katolikus kegytemplomot. A kegyhely kialakulásában jelentős szerepe volt a “könnyező Mária-kép” csodájának. Ennek eredményeként építették az egykori fatemplom helyére a mai kegytemplomot. A csoda története 1696-ban kezdődött, amikor a szent liturgia közben a hívek észrevették, hogy az ikonosztáz istenszülő képén Mária szeméből könnyek folynak, arcvonásai fájdalmat tükröznek. Ennek hírére Eleonóra császárnő kívánságára a képet Bécsbe vitték, s ma is a Stephans Dom-ban látható. Az elvitt eredeti kép helyett egy kassai mester készített másolatot, mely 1715-ben kezdett könnyezni. Másodszor 1905. decemberében könnyezett, megszakításokkal szinte egy hónapon keresztül. A könnyezés tényét egyházi és világi vegyes bizottság ellenőrizte és megállapította annak valódiságát. A templomot 1731-ben kezdték építeni, s 1756-ban készült el. A kettős homlokzati toronnyal ellátott, egyhajós, barokk stílusú épületet XII. Pius pápa 1948-ban bazilika rangra emelte.

Említést érdemel még a Szent Bazil Rend Máriapócsi Gyűjteménye. A gyűjtemény bemutatja Máriapócs és a kegyhely 300 éves múltjából fennmaradt emléktárgyakat, a Szent Bazil Rend több százéves magyarországi, valamint a máriapócsi és bazil rendi iskolák évszázados történetének tárgyait, a Dudás család ősi portáján épült emlékházat eredeti berendezéssel, és a család, valamint Dudás Miklós püspök emléktárgyait.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × kettő =