Mátészalka, Nagyecsed, Nagygéc

304532p1

MÁTÉSZALKA: A volt főispáni lak szecessziós épületében kapott helyet a Szatmári Múzeum. Itt található Közép-Európa legnagyobb, mintegy 100 darabot számláló szekér-, kocsi- és hintógyűjteménye. Megismerkedhetünk továbbá a kovácsolás és kerékgyártás teljes eszköztárával, falusi tárolóeszközök gyűjteményével, a paraszti gazdálkodással, szőlőműveléssel, méhészettel és szatmár-beregi fafaragásokkal. A szatmári lábbelikészítést, a népi díszítőművészetet és lakásbelsőt bemutató állandó kiállítások mellett havonta megújuló képzőművészeti tárlatok várják az érdeklődőket.
A Vasúti Helytörténeti Gyűjteményben a Mátészalkáról kiágazó vasútvonalak történetét ismerhetjük meg.

Nagyecsed_görög_katolikus_templom nagyecsed_reformatus templom2

NAGYECSED: Kiemelkedő ipartörténeti emlékünk a nagyecsedi gőzüzemű szivattyútelep, mely az Ecsedi-láp lecsapolási terveinek és a belvizek elvezetésének eredményeképpen jött létre.
A Felső Tisza-vidéki Vízügyi Technika-történeti Múeumi Kiállítóhely a szivattyútelep egykori szénatárolójában kapott helyet. Itt nemcsak a szivattyútelepeken alkalmazott gépek láthatók, hanem az árvízvédekezések idején használt bontó- és fúrókalapácsok, valamint a földmérés eszközei és különféle szerszámok. A kiállítás egyik érdekessége az épület egyik sarkában berendezett gátőri szoba. Állandó kiállítás mutatja be a Felső-Tisza-vidék vízügyi múltját.

csengersima-nagygec_emlekhely_n

NAGYGÉC: Középkori eredetű település volt; először 1280-ban említették – ma senki nem lakik benne. 1970. május 13-án a falura tört árvíz a házak nagy részét elpusztította, s az akkori kormányzat nem engedte meg, – a további árvízveszélyre hivatkozva – hogy a lakosok újjáépítsék otthonaikat. Az emberek szétszóródtak, az épületek közül már csak néhány áll. Az egykori faluközpontban áll a XIII. századi román és XV. századi gótikus elemeket is megőrzött református templom. Az árvíz óta sajnálatosan pusztul. Bejárata mellett a következő olvasható: “Nagygéc, faluközpont, nemzeti emlékhely. A szándékos falurombolás mementója, a megőrző és újjáépítő igyekezet jelképe”.

30260934

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + öt =