Nagykálló, Nagyszekeres

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NAGYKÁLLÓ: A Szabadság téren álló teljesen átalakított klasszicista eredetű lakóház a Korányi Frigyes Emlékház. A tbc elleni küzdelem élharcosa és a neves belgyógyász ebben a házban született, amelyet a ház falán elhelyezett emléktábla hirdet.
A Szabadság téren álló másik hatalmas épülettömb a volt megyeháza, mely 1769-80. között épült az olasz Aprilis építésztestvérek irányítása alatt. Jelenleg a Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Szakkórháza működik benne.
A város további műemlék épülete a református harangtorony és templom. A középkori eredetű templom a XVIII. század elején emelt, barokk épület. Tornya középkori eredetet sugalló, de valójában XVIII. századi különálló, háromemeletes építmény.
Letűnt idők vallásos emlékeit idézi a zsidó temető, itt találjuk a kállai zsidóság kiemelkedő talmud tudós szülöttének, Taub Eizik Izsáknak a sírját, akit csodarabbiként emlegettek. Halálának évfordulóján a mai napig érkeznek zarándokok a világ minden tájáról. Érdekességként említjük a Kállay-család egykori kúriájának parkjában álló ún. “Ínségdombot”, amelyet a XIX. század harmincas éveiben pusztító éhínség alkalmával hordatott össze az akkori földesúr. Célja az volt, hogy ezzel a munkával az éhínség elől menekülők keresethez jussanak, ne szoruljanak könyöradományra.

reformatus-templom-nagyszekeres

NAGYSZEKERES: Műemlék református temploma a régészek feltáró kutatásai alapján valószínűsíthető, hogy 1500. után épülhetett, stíluskéséssel őrizve a gótikus jegyeket. Elsősorban szép fekvése miatt emelkedik ki a szatmári középkori egyházi építmények sorából. A tatár pusztítás során megrongált templomot 1771-ben állították helyre. Akkor készült el a deszkamennyezet, két évvel később a szószék és legvégül, 1783-ban a karzat. A nyugati bejárat előtt, feltehetőleg a XVIII. század második felében emelt, 16 méter magas fiatornyos harangtorony áll.

Egy hozzászólás a(z) “Nagykálló, Nagyszekeres” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − négy =