Szamostatárfalva, Szamosújlak, Szatmárcseke

szamostatarfalva_templom_1

SZAMOSTATÁRFALVA: A vidék egyik legrégibb Árpád-kori templomát találjuk itt. A késő román és kora gót stílusú műemlék református templom szintén mintás falazási technikával készült. A román félköríves ajtó, s az ablakok váltakozó színfoltjai keleties hatást mutatnak. A templom előtt áll a XVIII. század végi fa harangtorony.

 

nemethcsenger

SZAMOSÚJLAK: Református temploma őriz néhány gótikus részletet. A XIV. század elején építették és 1329-ben említik először. Vakolása a népi építészet középkori technológiájával készült (a vakolat vékony és kanálháttal elsimított). A középkori eredetű templom 1997-ben Europa Nostra-díjat vehetett át.

szatmarcseke1

SZATMÁRCSEKE: A világon egyedülálló a szatmárcsekei védett, református temető. Embermagasságú csónakos fejfái a néprajztudomány szerint az ősi ugor csónakba-temetkezés szokását őrzik. A temető közepén kiemelkedő dombocskán áll Kölcsey Ferenc fehér márványoszlopokból készült klasszicista síremléke. A reformkor egykori politikusának és költőjének neve szorosan kapcsolódik a faluhoz. Itt élt és alkotott, s itt írta 1823-ban a Himnuszt is. Az emlékművet restaurálták és 2001. augusztus 16-án adták át.

Kolcsey_emlekhaz
Kölcsey életútjára, a Csekén töltött évekre és az 1823-ban írt Himnuszra emlékezve készült az az állandó emlékkiállítás, amely a Művelődési Házban tekinthető meg.

IMG_2966

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + hat =