Tákos, Tarpa, Tiszabercel

takos2

TÁKOS

A kis tiszaháti falucska őrzi a népi építészet gyöngyszemét, a paraszt barokk csodálatos alkotását, az 1766-ban épült paticsfalú, zsindelytetős templomot, melyet “mezítlábas Notre-Dame”-ként is emlegetnek. A kis református templom alig nagyobb egy parasztháznál, mennyezete szinte kézzel is elérhető. Padlója döngölt agyag. Az eredeti állapotában felújított épület hírnevét belső terének különböző kéztől származó, mégis egységesnek ható berendezési tárgyainak egyedülálló hangulata alapozta meg: az 58 kazettából álló, virágokkal díszített, gyönyörű festett famennyezet, a szószék és a papi székek. A templom előtti fa harangtornyot 1986-ban XVIII. századi formájában restaurálták.

szarazmalom_8454._szamu_muemlek_0

TARPA

A falu ipartörténeti ritkasága a szárazmalom, amit állati erő működtetett és igás állatok segítségével őrölték a gabonát. A malomházban a gabonaőrléshez és a méréshez használt edények és egyéb felszerelések ma is megtekinthetők. A malmot 1983-ban újították fel.

TARPA_Ref_001

A látnivalók közül kiemelkedik a XIV. században épült református templom, a benne található gótikus freskók igen értékesek. Gótikus kőkeretű bejárata fölött a Báthoryak sárkányos címere látható.

tajhaz
Érdemes még megnézni a Kossuth utcán lévő tájházat. A kétszintes épület földszintjén található a helytörténeti kiállítás, amelynél a hangsúly a kuruc kort megelőző időszakra tolódik. Külön tárolóban látható a község határában feltárt neolit kori település, valamint a tarpai “Nagy-Hegyen” előkerült honfoglalás kori sír leletei. A földszinti terem nagyobbik felét a Bajcsy-Zsilinszky emlékkiállítás kibővített változata foglalja el. A kiállítás tárlói gazdag dokumentumanyag segítségével mutatják be Bajcsy-Zsilinszky Endre tevékenységét, aki a tarpai választókerület országgyűlési képviselője volt. Úgyszintén a földszinti terem egyik részében kapott helyet a II. Rákóczi-szabadságharc és a falu szülötte Esze Tamás című kiállítás. Külön üveges tárolóban megtekinthető a község címeres zászlója. A második szinten néprajzi kiállítás látható.

 DSCF1685

TISZABERCEL

A magyar irodalom kiemelkedő egyéniségének, Mária Terézia testőrének, Bessenyei Györgynek állít emléket a róla elnevezett emlékház, melynek a költő egykori szülőháza ad otthont. Az épület magán viseli a hagyományos nyírségi közép nemesi építkezés jellegzetességeit.

15609

A megye jeles ipartörténeti emlékei közé tartozik a szivattyútelep. A zsilip 1872-ben, a szivattyúház pedig 1896-ban készült el. Épületei és gigantikus gőzüzemű gépészeti berendezései működőképesen, felújítva várják a látogatókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × egy =