Tiszacsécse, Tiszadob, Tiszavasvári

pParasztázak-Mórics-Zsigmond-emlékhát-Tiszacsécse-Alföld thumb_l_dsc_0232

TISZACSÉCSE: Irodalmi emlékhelyeink fontos állomására érkeztünk, itt született a magyar realizmus kiemelkedő írója Móricz Zsigmond. A róla elnevezett emlékházban emlékkiállítás tekinthető meg. A taposott szalmával fedett pici szegényparaszti lakóház a XIX. század harmadik harmadában épült, s néhány évig a Móricz-család lakhelyéül szolgált.

andrassy_castle_tiszadob_hungary_photo_sarkozy_marianna

TISZADOB: Itt találjuk a Nyíri Mezőség egyik ékességét, a Loire-menti francia kastélyok hangulatát idéző Andrássy-kastélyt. Parkjának ősi kocsányos tölgyei, a buxus labirintus, a száz darabból álló tiszafa sor, a franciás barokkos park lenyűgöző látvány. A soktornyú, hatalmas épülettömb 1880-84. között épült, Meining Artúr tervei alapján. Az épületet 500 hektáros parkerdő, illetve a Holt-Tisza övezi. A kastély egykori életének mindennapjait Károlyi Mihályné (Andrássy Katinka) idézi fel visszaemlékezéseiben (Együtt a forradalomban). Ő ugyanis itt, a “Holt-Tiszára néző, világoskék damaszttal kárpitozott, kerek toronyszobában” született, és nyaranta itt gyermekeskedett. A “Vörös grófnő” című film ad betekintést az eseményekbe.

DSC_0741
A Helytörténeti kiállítás a településen végzett régészeti feltárásokról és néprajzi értékekből ad ízelítőt. Megtekinthetjük a Tisza melletti ősfoglalkozást, a halászatot és annak eszközeit, egy hagyományos parasztkonyha eszközkészletét, egy tiszadobi szobabelsőt, valamint Réti Mátyás helybéli születésű festő képeit.

tiszadob_tubus_magtar_330x330

 

140177p0 400_619_20040713130251TISZAVASVÁRI: A Vasvári Pál Múzeumot 1966-ban alapította Gombás András helybéli pedagógus. Gazdag néprajzi és helytörténeti gyűjteménye hűen tükrözi a város és környéke múltját. Többféle kiállítás is várja a látogatókat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye orvos- és gyógyszerészet története felöleli a megye orvoslásának, gyógyszergyártásának és patikáinak rövid történetét, megkülönböztetett figyelmet fordítva Kabay János életművére, illetve az általa alapított Alkaloida Vegyészeti Gyár hagyományaira. A Nyíri Mezőség története az őskortól a középkorig kiállítás a Nyírség és a Hajdúság közötti kistérség múltjának bemutatására irányul. A Tiszabüdi szoba a századelőn Tiszavasvári egyik önálló településének tipikus szobáját rekonstruálja. Vasvári Pál emlékezete – Múzeumi Emlékhely; a korabeli tárgyi dokumentumok mellett egy különálló tárlóban őrzik azt a táblát, amely egykoron a jeles személy elestének helyét jelölte.

Kornisskastely_0

A Dessewffy-kastély 1820. körül épült klasszicista stílusban. A gróf felesége 1833-ban állíttatta a kastély mellett azt a kápolnát, amelyet a kastélyhoz kapcsoltak. Az épület utolsó bővítésére Dessewffy Aurél idejében, 1870. körül került sor, ekkor nyerte el mai alakját. Jelenleg diákotthon működik benne. A kastély körüli angolpark védett történelmi kert, őshonos és egzotikus fajok más félszáz éves példányaival.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × három =