Tokaj

tokaj-main-square

1972-től rendezik meg minden év augusztusában a Tokaji Írótábort. A tábornak a Tokaji Ferenc Gimnázium ad otthont, ezért is alakította ki az önkormányzat a Milleneumi Emlékparkot az épület mellett.

Az ‘Ismeretlen borivó’ szobrát 2011.október 1.-én déli 12 órakor Koncz Ferenc országgyűlési képviselő avatta fel. A szépen felújított Bonchidai csárda falán található, közvetlenül a hajókikötő mellett.

pic_tokaj-006.jpg.285x400_q85

A későbarokk stílusú templom 1802-1822 között, a tornya pedig 1896-ban épült.Berendezése copf stílusú.

 1_600x800

A Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok tanösvénye, kivételes fekvése, a birtok jó megközelíthetősége, a birtokon kialakított jelzett útvonalak, valamint a kivételes gondosságú szőlőművelés, rendkívüli lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki felfedezze magának egy történelmi birtok mindennapjait. A Tokaj-Hétszőlő birtok természeti adottságai és a szőlőművelés gondossága alapján ma Magyarország egyik legszebb szőlőültetvénye. A birtokon kialakított tanösvény azt a célt szolgálja, hogy a birtokra látogatók a szőlőterület bejárásával megismerkedhessenek a legfontosabb tokaji szőlőfajtákkal, az időszerű szőlőtermesztési munkákkal, valamint a túra végén a tokaji Rákóczi Pincében a szőlőbirtokon készült borokkal.

Ma Tokaj Galéria. Az 1790 körül épült templom építészeti formái az egri rác templommal rokonok. Eredetileg magas barokk bádogsisakja volt, de ez az 1890-es tűzvész idején megsemmisült. (Városi Galériaként működik, felújítása ezt a célt is szolgálja, alkalmanként az Orosz Ortodox Egyház Szent Liturgiákat tart benne.) Időszaki képzőművészeti kiállítások.

03_tokaj_muzeum

A Tokaji Múzeum 1962-től tájmúzeumként működik. A tokaj-hegyaljai konferenciák hagyományos szervezője és egyben legfőbb tudományos bázisa. Jelenlegi állandó kiállítását 1985-ben nyitotta meg egy felújított, műemlékileg helyreállított épületben, mely egykoron görög kereskedőház volt. A múzeum gyűjtőköre a tokaji vonatkozású történelmi, néprajzi és képzőművészeti emlékekre terjed ki.
A gyűjtemény első egységét képező egyháztörténeti emlékek – melyek Béres Béla tokaji esperes-plébános révén kerültek a múzeumba – két nagy részre tagolódnak. Változatos tárgyegyüttes reprezentálja az észak-magyarországi provinciális barokk egyházművészetet (festmények, korpuszgyűjtemény, iparművészeti anyag). A mintegy másfél száz darabot számláló értékes ikongyűjtemény és a hozzá kapcsolódó iparművészeti jellegű liturgikus tárgyegyüttesek pedig a hazai metabizánci emlékanyagról adnak átfogó képet. Mindezt német ősnyomtatványok és a nagyszombati nyomda híres termékei gazdagítják tovább.
A néprajzi gyűjteményt a tokaj-hegyaljai szőlő és borkultúra tárgyi emlékei képezik. Jelentős számban találhatóak meg benne a szőlőművelés hagyományos eszközei. Külön egységet képeznek a kádár mesterség műveléséhez szükséges szerszámok. A gyűjtemény tartalmaz még a bor tárolásával és szállításával kapcsolatos emlékeket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 1 =