Túristvándi, Tuzsér, Vámosatya

784231

TÚRISTVÁNDI: Országos hírű ipari műemléke az idilli környezetben álló vízimalom. A jelenlegi vízimalom elődjét 1752-ből, Mária Terézia idejéből említik. Mindhárom vízikereke őrlőköveket hajtott. Közülük kettő gabonaőrlést végzett, egy kő pedig kukoricát, árpát és egyéb gabonaféléket darált. A vízimalmot 1927-ben korszerűsítették. Bár ma már nem végeznek rendszeres gabonaőrlést és darálást, a látogatók ma is megtekinthetik működés közben az értékes ipartörténeti műemléket.

Tuzser_homlokzat_oldalrol

TUZSÉR: Említést érdemel a XVIII. század végén épült barokk stílusú volt Lónyay-kastély, melyet Ybl Miklós tervei alapján bővítettek, illetve építettek át az 1880. körüli években. A kastélyt kívülről felújították, nyaranta művészeti tábor működik benne. A kastélypark, mely csak részben maradt meg, természetvédelmi terület.

VÁMOSATYA: Fő nevezetessége a műemlék református templom és harangláb. Az egyhajós, gótikus stílusban épített templom (XIII-XIV. század) kazettás mennyezete 1766-ban készült a padokkal és a nyugati karzattal együtt. Szintén XVIII. századi szószékkoronája a környék egyik legszebb templomi tárgya. A felső-tiszai fa harangtornyok közül a vámosatyai a második legmagasabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − 3 =