Vásárosnamény, Zsurk, Nyírbátor

Tomcsányi kastély - Beregi Múzeum

VÁSÁROSNAMÉNY

A Beregi Múzeum a város és környéke múltját, az itt élő emberek életét mutatja be. Állandó kiállítás szemlélteti Bereg őstörténetét és a honfoglalás korát. Országos hírű a vaskályha- és öntöttvas-gyűjteménye. A tájegység népi kultúráját bemutató kiállításon beregi hímzés- és szőttesegyüttes, beregi hímestojás-festés, építészeti emlékek, berendezések és használati tárgyak tekinthetők meg. Az egykori Eötvös-kúriában iskolatörténeti gyűjtemény, valamint Eötvös József emlékkiállítás látható.

62973845

ZSURK

A jelenlegi református templom 1891-ben épült, a jelek szerint a régi templom másaként, annak formáját és részben nagyságát őrizve. Belül kazettás deszkamennyezet díszíti. A szájhagyomány szerint az új egyház építésekor a mennyezetet nem bontották el, csak alátámasztották. A kazetták hosszúkás mezőit allegorikus ábrázolások, vázában lévő virágok és ornamentális medalionok díszítik. A templom nyugati homlokzata előtt emelkedő fa harangtorony feltételezések szerint helyben készült. 35 méteres magasságával egyedülálló a környéken.

Nyírbátori Református Egyházközség temploma légifotója

NYÍRBÁTOR

A város jelentős műemléktemploma az 1480. körül emelt római katolikus vagy minorita templom. 1587-ben Petrasko román vajda a faluval együtt feldúlta a templomot, amely súlyosan megsérült. A XVIII. században visszatérő minoriták állították helyre, s ekkor nyerte el ma ismert, gótikus-barokk alakját. Ekkor készült el a mai barokk boltozat és a nyugati karzat. Legismertebb oltára a Krucsay-oltár. Az oltár keletkezésének érdekes története van. Készíttetője Krucsay János, akinek első felesége, Tolvay Borbála nem volt éppen a házastársi hűség mintaképe. Hűtlenkedéséért a férje feljelentette, s a vármegye törvényszéke halálos ítéletet hozott. A kivégzés után Krucsay János három hónap múlva újranősült, s talán engesztelésül állíttatta az oltárt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A minoriták egykori kolostorában működik a Báthory István Múzeum, ahol rendkívül gazdag régészeti, ipartörténeti, történeti, néprajzi és képzőművészeti, numizmatikai és természettudományi gyűjtemény található. A “Nyírbátor évszázadai” című állandó kiállítás a Dél-Nyírség és Nyírbátor történelmi, kulturális életének múltját mutatja be. Jelentős még a kismesterségek tárgyi emlékeinek anyaga és megtekinthetjük a Báthory család emlékeit és ereklyéit.

A város másik műemléke a református templom, késő gótikus alkotás. 1488-1511. között építtette Báthory István vajda. A Báthory család mauzóleumának szánt templom egységes remekmű. Impozáns tömbje uralja környezetét. Az egyetlen hatalmas teremből álló épülethez délnyugati sarkán kis méretű torony simul, északkeleten pedig emeletes sekrestye található. Belépve kitárul előttünk a fényárban úszó belső tér, s a húsz méter magasban lebegni látszó csipkefinom hálóboltozat. A templom reneszánsz faragványai nem egységesek, valószínűleg Budán készültek. A szentélyrészben találjuk Báthory István országbíró és zsoltáríró faragásokkal díszített kőszarkofágját és Báthory István erdélyi vajda vörös márvány síremlékét. A templom mellett áll a késő reneszánsz fa harangtorony (1640.).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − tizenkettő =